wtorek, 21 kwietnia 2015

Zagrożenie chorobą wrzodową

Ludzki żołądek ma kształt worka zbudowanego z mięśni gładkich (tak, tak to te, na pracę których nie mamy wpływu) od wewnątrz pokrytego warstwą śluzu, która zabezpiecza przed niepożądanym działaniem soków trawiennych o bardzo kwaśnym odczynie. Mieszanina kwasu solnego i enzymów trawiennych bez problemu mogłaby uszkodzić warstwę mięśni żołądka. Choroba wrzodowa polega między innymi na uszkodzeniu śluzówki, która przestaje pełnić swoją ochronną rolę, pozostawiając warstwę mięśniową na pastwę żrących soków.
Wrzody są więc nadżerką. 
Żarłoczna bakteria
Co powoduje tę dolegliwość i jakie czynniki uprawdopodobniają jej powstanie? Sprawcą naszych kłopotów jest bakteria Helicobacter pylori, wyglądająca na mikroskopowych zdjęciach zupełnie niegroźnie i nawet sympatycznie. Mnie kształtem przypomina małą, milutką mątwę... ale niech nas jej wygląd nie zmyli.
Światowa epidemia
Szacuje się, że bakterią zarażone jest około 70 % naszego społeczeństwa, a w krajach trzeciego świata około 100 %. Helicobacter powoduje 75 % choroby wrzodowej żołądka oraz 95% przypadków wrzodów dwunastnicy – takie dane przerażają.
Chorobotwórczym drobnoustrojem zarażamy się w zupełnie prozaicznych okolicznościach. Wystarczy zaniedbać zasady higieny, spożyć skażony nabiał czy wodę a w przypadku dzieci wystarczy kontakt z brudnym smoczkiem czy zabawką. Bakteria lubi kwaśne środowisko żołądka, dlatego gdy dochodzi do większego zakwaszenia treści pokarmowej, sprzyja to rozmnażaniu bakterii – a im jest jej więcej tym większe spustoszenie sieje w śluzówce.
Powinniśmy więc unikać pokarmów silnie zakwaszających nasz żołądek – tłustych mięs, sosów i zup z dodatkiem zasmażek, produktów pełnoziarnistych czy powodujących wzdęcia. Starajmy się też unikać spożywania alkoholu, kawy, palenia tytoniu, długotrwałych sytuacji stresowych.
Przewlekłe, nie leczone wrzody mogą zacząć krwawić, wtedy w treści żołądkowej chorego możemy zaobserwować substancje przypominającą fusy z kawy a będące ściętą krwią. W poważniejszych stanach może dochodzić do obfitego krwawienia i krwawych wymiotów oraz do perforacji (podziurawienia) ścian żołądka i bezpośredniego zagrożenia życia.

Co jeść a czego nie jeść
Leczenie choroby polega na eliminacji bakterii antybiotykoterapią oraz stosowaniem odpowiedniej diety, dającej wytchnienie nadwyrężonemu organowi. W diecie polecane są: chude mleko i jego przetwory, pszenne pieczywo, gotowane warzywa, potrawy przygotowywane na parze lub pieczone w folii oraz regularne przyjmowanie posiłków w małych porcjach.
Na szczęście nie mam szczególnych problemów z żołądkiem, tłustości i mleka nie lubię, problem palenia papierosów już mnie nie dotyczy… mogę sobie pozwolić na małą kawę i obiecać sobie mniej stresów w życiu... ale to już inna historia

pH /kwasowość lub zasadowość/ niektórych pokarmów :
Cola 2,5
Kiszona kapusta 3,4
Wieprzowina,wina, sery, czekolada 3
Kawa, kwaśne mleko 5
Jajka, ryba, jogurt 6




Źródło:
Photos by Google
Poradniki medyczne
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_pH
http://portal.abczdrowie.pl/dieta-w-chorobie-wrzodowej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz