Ludzki żołądek ma kształt worka zbudowanego z mięśni gładkich (tak,
tak to te, na pracę których nie mamy wpływu) od wewnątrz pokrytego
warstwą śluzu, która zabezpiecza przed niepożądanym działaniem soków
trawiennych o bardzo kwaśnym odczynie. Mieszanina kwasu solnego i
enzymów trawiennych bez problemu mogłaby uszkodzić warstwę mięśni
żołądka. Choroba wrzodowa polega między innymi na uszkodzeniu śluzówki,
która przestaje pełnić swoją ochronną rolę, pozostawiając warstwę
mięśniową na pastwę żrących soków.
Wrzody są więc nadżerką.
Żarłoczna bakteria
Co powoduje tę dolegliwość i jakie czynniki uprawdopodobniają jej
powstanie? Sprawcą naszych kłopotów jest bakteria Helicobacter pylori,
wyglądająca na mikroskopowych zdjęciach zupełnie niegroźnie i nawet
sympatycznie. Mnie kształtem przypomina małą, milutką mątwę... ale niech
nas jej wygląd nie zmyli.
Światowa epidemia
Szacuje się, że bakterią zarażone jest około 70 % naszego społeczeństwa,
a w krajach trzeciego świata około 100 %. Helicobacter powoduje 75 %
choroby wrzodowej żołądka oraz 95% przypadków wrzodów dwunastnicy –
takie dane przerażają.
Chorobotwórczym drobnoustrojem zarażamy się
w zupełnie prozaicznych okolicznościach. Wystarczy zaniedbać zasady
higieny, spożyć skażony nabiał czy wodę a w przypadku dzieci wystarczy
kontakt z brudnym smoczkiem czy zabawką. Bakteria
lubi kwaśne środowisko żołądka, dlatego gdy dochodzi do większego
zakwaszenia treści pokarmowej, sprzyja to rozmnażaniu bakterii – a im
jest jej więcej tym większe spustoszenie sieje w śluzówce.
Powinniśmy
więc unikać pokarmów silnie zakwaszających nasz żołądek – tłustych
mięs, sosów i zup z dodatkiem zasmażek, produktów pełnoziarnistych czy
powodujących wzdęcia. Starajmy się też unikać spożywania alkoholu, kawy,
palenia tytoniu, długotrwałych sytuacji stresowych.
Przewlekłe,
nie leczone wrzody mogą zacząć krwawić, wtedy w treści żołądkowej
chorego możemy zaobserwować substancje przypominającą fusy z kawy a
będące ściętą krwią. W poważniejszych stanach może dochodzić do obfitego
krwawienia i krwawych wymiotów oraz do perforacji (podziurawienia)
ścian żołądka i bezpośredniego zagrożenia życia.
Co jeść a czego nie jeść
Leczenie choroby polega
na eliminacji bakterii antybiotykoterapią oraz stosowaniem odpowiedniej
diety, dającej wytchnienie nadwyrężonemu organowi. W diecie polecane
są: chude mleko i jego przetwory, pszenne pieczywo, gotowane warzywa,
potrawy przygotowywane na parze lub pieczone w folii oraz regularne
przyjmowanie posiłków w małych porcjach.
Na szczęście nie mam
szczególnych problemów z żołądkiem, tłustości i mleka nie lubię, problem
palenia papierosów już mnie nie dotyczy… mogę sobie pozwolić na małą
kawę i obiecać sobie mniej stresów w życiu... ale to już inna historia
pH /kwasowość lub zasadowość/ niektórych pokarmów :
Cola 2,5
Kiszona kapusta 3,4
Wieprzowina,wina, sery, czekolada 3
Kawa, kwaśne mleko 5
Jajka, ryba, jogurt 6
Źródło:
Photos by Google
Poradniki medyczne
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_pH
http://portal.abczdrowie.pl/dieta-w-chorobie-wrzodowej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz